Skip to main content

Snelkookpan Test 2024

 

De beste snelkookpan voor ieders budget

 

Tegenwoordig is het aanbod aan snelkookpannen zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod. Deze pagina helpt je bij het kopen van een snelkookpan. Wij hebben honderden snelkookpannen geanalyseerd.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ Wij hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor snelkookpannen

✅ Betrouwbare partners

De beste snelkookpan vind je hier

Zoekt u een manier om voedsel sneller gaar te koken? Dat kan eenvoudig met een snelkookpan ook wel hogedrukpan genoemd! Snelkookpannen koken voedsel onder druk op een hoge temperatuur, waardoor de gaartijd slechts 1/3 is vergeleken met normaal koken.

Deze methode van koken is gezonder en energie efficiënter. Doordat de kooktijd verkort wordt en de pan onder druk staat, worden essentiële vitamines behouden die anders verloren zouden gaan. Op deze pagina vind je de beste snelkookpan, wij hebben een consumentenonderzoek gedaan en op basis daarvan hebben we een TOP 10 snelkookpannen samengesteld en ook een winnaar voor iedere prijsklasse. Het omgekeerde van een snelkoker is een slowcooker.

High End, Mid Range en Budget. Dit zodat jij eenvoudig de beste snelkookpan kan kiezen die bij je budget past. Buiten deze handige suggesties vind je hier alle informatie over een snelkookpan. Wat een snelkookpan is, hoe het werkt en waarvoor het dient.

Wil jij de meest duurzame Snelkookpan kopen? Dan moet je een kijkje nemen naar de High end modellen op deze pagina. Dit zijn meestal de beste snelkookpannen, maar ok de duurste. Je krijgt waarvoor je betaald is zeker waar bij snelkookpannen met het High End label.
Als je een snelkookpan wilt die jaren mee gaat, maar liever niet zo diep in de buidel tast zijn de Mid Range producten zeker de moeite waard. In onze top 10 kom je verschillende Mid Range snelkookpannen tegen van hoge duurzaamheid.
Budget snelkookpannen die van hoge kwaliteit zijn? Onze budget winnaar heeft een zeer goede gebruikersbeoordeling en de levensduur van deze snelkookpan is ook goed. Neem een kijkje naar onze budget winnaar en je zult zien dat budget en kwaliteit ook bestaat.

Snelkookpan TOP 10

Model Review
1 WMF Perfect 4,5 liter WMF Perfect 4.5 liter

95.5%

“Een degelijke snelkookpan met de juiste maat, niet te groot en niet te klein.”

Lees ReviewPrijs
2 Royalty Line RL-PS4 Royalty Line 4L

92%

“Goedkoop en handig in gebruik, dat kun je wel zeggen van de Royality Line 4 Liter. De handgreep is ergonomisch en gebruikersbeoordeling is positief. Je gaat geen miskoop doen met deze mooie deal!”

Lees ReviewPrijs
3 SEB-Snelkookpan---l'-Authentique---6-liter-review-test SEB L’ Authentique 6 liter

94.33%

“Met de L’ Authentique heeft SEB een duurzame snelkookpan op de markt gebracht die jaren meegaat. Het deksel heeft een speciaal draaisysteem waardoor deze eenvoudig open gaat. Klasse snelkookpan!f”

Lees ReviewPrijs
4 Fissler Vitaquick snelkookpan zonder inzet 8 L Fissler Vitaquick zonder inzet

91.5%

“Deze snelkookpan van 8 Liter is zeer gewaardeerd bij zijn gebruikers. De meeste mensen zijn na jaren gebruik van een oude Fissler snelkookpan overstapt naar deze nieuwe generatie Snelkookpannen.”

Lees ReviewPrijs
5 SEB Clipso Minut Snelkoker YY2895FA SEB Clipso Minut YY2895FA

94.33%

“Grote duurzame snelkookpan waarvan het deksel verrassend soepel open en dicht gaat, ideaal voor oudere mensen. Deze  SEB YY2895FA is een lichtgewicht vergeleken met gelijkaardige modellen.”

Lees ReviewPrijs
6 BK Snelkoker BK Snelkookpan

94.33%

“Makkelijk te gebruiken deze BK snelkookpan. Je kunt lekkere recepten klaar maken en uw gerechten zullen snel gaar worden. Een aanrader is deze Mid Range snelkookpan.”

Lees ReviewPrijs
7 WMF Perfect 6,5 L zonder inzet WMF Perfect 6.5 liter zonder inzet

96.5%

“Een sterke moderne snelkookpan die iedereen moet hebben. “

Lees ReviewPrijs
8 Fissler Vitavit Premium 4,5 liter Fissler Vitavit Premium 4.5 liter

89.33%

“Deze snelkookpan doet zijn werk goed en is van heel duurzaam materiaal gemaakt. Enigste nadeel is de prijs….”

Lees ReviewPrijs
9 SteinmeijerGermany SG-RVS22 6L Meest populair Steinmeijer Germany SGRVS22

93.83%

“Duurzame snelkookpan Volledig in RVS met dubbele handgrepen, geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie. Goede prijs/prestatie, we zijn onder de indruk van dit topmodel.”

Lees ReviewPrijs
10 Tefal Secure NEO Snelkoker Tefal Secure5 NEO 6 L

94.67%

“Even wennen voor deze snelkookpan maar daarna gaat het echt vlot als een trein. De juiste prijs prestaties verhouding is terecht. We raden de hoogwaardige RVS Tefal sterk aan.”

Lees ReviewPrijs

 

Wat is een snelkookpan?

 

Waarom een snelkookpan kopen?

Waarom een snelkookpan kopen is een vraag die wie regelmatig voorbij zien komen. Voor alle duidelijkheid het antwoord op deze vraag zit in de naam, snel kook pan. Tijdsbesparing is de voornaamste reden voor de aanschaf van een hogedrukpan. Een snelkookpan of hogedrukpan kookt het voedsel ongeveer 3 keer zo snel gaar als een traditionele kookpot.

Dit kan extra handig zijn als je op weinig tijd hebt, of verschillende gerechten moet klaarmaken op een korte tijd. Voor thuisgebruik, gelegenheden en ook voor restaurants is een snelkookpan een handige tool die onmisbaar is in elke keuken. Buiten het feit dat een snelkookpan het gaar proces verkort is er nog een reden om voor de aanschaf van snelkookpan te kiezen. Door een combinatie van hoge druk en hoge temperatuur worden essentiële vitaminen behouden die anders verloren zouden gaan in het kookproces. Dus met andere woorden is koken in een snelkookpan gezonder dan “normaal koken”. Aangezien het kookproces 3 keer zo snel is, is deze manier van koken ook energie efficiënter, je verbruikt minder stroom of gas.

Een snelkookpan is een van de beste manieren om het avondeten snel op tafel te krijgen, en dat tot wel 3 keer sneller als normaal koken.
Fissler Vitaquick zonder inzet
Fissler Vitavit Premium 4.5 liter

 

snelkookpan kiezen Hoe werkt een snelkookpan?

Een snelkookpan ook wel hogedrukpan genoemd, is een pan waarin levensmiddelen onder druk worden gekookt, dit bij een temperatuur die hoger is dan 100 °C. Gevolg hiervan is dat gerechten veel sneller gaar zijn.

Iedere tien graden Celsius temperatuurverhoging halveert de garingstijd. Omdat de temperatuur in een snelkookpan ongeveer 120 °C is, gaart het voedsel ongeveer drie tot vier keer zo snel als in een normale pan. Het voordeel van sneller kookproces is dat er meer vitaminen behouden.

Het werkingsprincipe van de snelkookpan is als volgt. Je giet water in de snelkookpan en sluit het deksel. U kunt de drukregelaar gebruiken om de gewenste stand in te stellen. Plaats vervolgens de snelkookpan op de warmtebron om de druk in de pan te verhogen. Het processtatus kan worden bekeken via de drukregelaar. Op deze manier kun je zien of de warmtebron verlaagd moet worden, of de juiste temperatuur is bereikt of dat de temperatuur te hoog is. Nadat de kooktijd voorbij is, verwijdert u de pan van de warmtebron en laat u de druk ontsnappen via de drukregelaar ook wel ontluchtingsknop genoemd. Open de snelkookpan pas nadat alle druk volledig is ontlast. Als je dit niet doet kan hete stoom uitkomen.

snelkookpannen

 

De voordelen van een snelkoker

 

Alle voordelen van een snelkoker

Zoals je kunt zien zijn de voordelen van een snelkoker onmisbaar in de keuken, hieronder een lijst met alle voordelen van een snelkoker.

✅ Kookt 3x zo snel
✅ Vitaminen en voedingsstoffen blijven beter behouden.
✅ Energie efficiënter
✅ Smaak wordt versterkt
✅ Bacteriën worden sneller gedood
✅ Hygiënisch
✅ Moderne snelkookpannen zijn veilig
✅ Digitale timer
✅ Verschillende standen
✅ Groenten en fruit wecken
✅ Zijn meestal van duurzaam materiaal gemaakt

 

❌ De prijs is meestal duur

❌ Je kunt niet controleren tijdens het kookproces

❌ Voedel kan snel overgaar worden

❌ Even wennen voor beginners

❌ Niet alle modellen zijn vaatwasmachinebestendig

❌ Bij slijtage kan het veiligheid beïnvloeden

 

snelkookpan top 10

 

 

Snelkookpan Koopgids

 

 

snelkookpan voor thuisgebruik

De snelkookpan wordt ook snelkookpan of drukpot genoemd. De hoge temperatuurontwikkeling onder druk verkort de kooktijd.

Veiligheid

Bijna alle hedendaagse snelkookpannen zijn onderworpen een warenwetbesluit voor hogedrukinstallaties. Moderne snelkookpannen hebben naast een instelbaar kookventiel ook een noodventiel dat opent als de druk te hoog oploopt en het kookventiel niet meer voldoende druk laat ontsnappen. Na het koeken is het verstandig als je 10-15 minuten laat afkoelen, zodat de druk verminderd wordt. Open nooit direct na het koken de snelkookpan, er kan gevaarlijk hete stoom vrij komen.

Accessoires

 • Dekselstelen
 • Ventielen
 • Snelkookpan ringen

Altimeter

Een interne indicator informeert u over de minimale vulhoogte en maximale vulhoogte!

 

 • Capaciteit
 • Materiaal
 • Drukmeter
 • Bodem
 • Handvat
 • Altimeter
 • Accessoires

Capaciteit

De inhoud is belangrijk bij de keuze van een snelkookpan. Wil jij

Materiaal

Het aanbevolen materiaal is duurzaam RVS, aangezien de pan onder hoge druk komt te staan. De meeste moderne snelkookpannen zijn duurzaam, dit kun je ook merken aan de prijs. Die al snel boven de 70 euro uitkomt. Er zijn ook snelkookpannen in aluminium verkrijgbaar, deze zijn meestal niet zo goed van kwaliteit en niet geschikt voor een vaatwasmachine. De aluminium snelkookpannen zijn meestal ook goedkoper en beïnvloeden de smaak van zure voedingsmiddelen, dus doe je zelf een plezier en ga voor een RVS snelkookpan!

Drukmeter

Een drukmeter zorgt ervoor dat je makkelijk de luchtdruk kan aflezen van je snelkookpan. De meeste snelkookpannen hebben een druk tussen 0,8–1 bar of 11,6–15 psi. Het maximum druk van een snelkookpan is 1,8 tot 2,0 bar of 29 psi. De standaard kookdruk van 15 psi werd in 1917 bepaald door het Amerikaanse ministerie van landbouw. Het deksel van een snelkookpan is ontworpen om makkelijk stoom naar buiten te laten komen.  Meestal heb je een optie om voor de vrijgave van de druk in de snelkookpan. Verder moet de indicator moet nauwkeurig zijn.

Bodem

Kwaliteitsvolle RVS snelkookpannen zijn gemaakt met zware, drielaagse of met koper beklede bodems voor het gelijkmatige verwarmen van de bodem. Dit is omdat roestvrij staal een lagere thermische geleidbaarheid heeft. De meeste moderne roestvrijstalen snelkookpannen zijn vaatwasmachinebestendig, hoewel sommige fabrikanten aanbevelen met de hand af te wassen. Duurzame snelkookpannen hebben ook nog een extra antiaanbaklaag.

 

Het veilig gebruiken van een snelkookpan

 

Hoe moet je een snelkookpan gebruiken?

Hieronder vind je de belangrijkste maatregelen die je moet nemen om veilig te koken met een snelkookpan.

 • Stop de pan niet te vol
 • De stoomuitlaatklep moet proper blijven
 • Laat de pan eerst 10 minuten afkoelen voordat je het deksel opent
 • De afdichtingsring moet vervangen worden na 400 keer gebruik
 • Houd het kookproces in het oog
 • Het is afgeraden om de pan te koelen onder de kraan
 • Als je ziet op de drukmeter hoger dan 1bar of 15psi wordt, verlaag dan de temperatuur.
 • Gebruik de snelkookpan niet bij een defect of als het deksel niet meer volledig dicht gaat.

 

snelkookpannen vergelijken

 

 

Koken onder druk

 

De luchtdruk beïnvloedt de kooktijd

De luchtdruk beïnvloedt de kooktijd, dit geld niet enkel in een pan. Men bevindt zich van de zeespiegel, hoe lager de druk. Denk hierbij aan bergachtige omgevingen. Als de luchtdruk lager is kookt het water bij een lagere temperatuur. Als je op 2800 m hoogte bevindt, kookt het water al bij 90 °C. Dus het kookproces duurt langer, en verbruikt meer energie. Bacteriën hebben een grotere overlevingskans. Een snelkookpan kan een ideale oplossing zijn om dit verschil te neutraliseren in bergachtige omgevingen.

Wanneer is de snelkookpan uitgevonden?

Het werd in de jaren 1600 uitgevonden door een Fransman door Denis Papin, die nieuwe natuurkundige ontdekkingen over druk en stoom wilde vertalen in koken. Hij noemde zijn pot de “vergister”, maar het duurde een hele tijd voordat betere productienormen en technologie deze hogedrukpotten veilig konden maken.

 

snelkookpan werking