Skip to main content

Fluitketel Test 2024

 

 

De beste fluitketel voor ieders budget

 

 

Meestal is de keuze aan fluitketels zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire fluitketels vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ Wij hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor fluitketels

✅ Betrouwbare partners

De beste fluitketels vind je hier

Je bent hier zeer waarschijnlijk terechtgekomen omdat je op zoek bent naar een fluitketel. Als dat het geval is, zoek niet verder dit is het referentiepunt voor fluitketels. Hier zul je de beste fluitketel vinden voor iedere prijsklasse. We analyseerden een groot aantal fluitketel en keken ook naar de gebruikersbeoordelingen om zo onze keuze te maken.

Vanuit daar konden we een winnaar selecteren voor elke prijsklasse, namelijk High End, Mid Range en Budget. Buiten onze 3 prijsklasse winnaars bespreken we ook nog andere populaire alternatieven die de moeite waart zijn. En ook de beste goedkope fluitketels bespreken we uitgebreid en komen hier aan bod! Lees gerust verder om alles over een fluitketel te weten te komen.

Deze fluitketels zijn het beste van het beste, zien er stijlvol uit en zijn van de beste materialen gemaakt. Let wel op niet alle High End fluitketels zijn beter dan goedkopere fluitketels.
De Mid Range fluitketels zitten net tusse budget en High End in. Een combinatie van kwaliteit en budget, dat kun je verwachten van deze duurzame fluitketels.
Deze fluitketels zijn het goedkoopste, en meestal ook van minder duurzaam materiaal gemaakt, denk hierbij aan de afwerking zoals het handvat en de stoomfluit. In onze top 10 kun je enkele Budget fluitketels vinden die heel populair zijn en waar de duurzaamheid goed is voor deze prijsklasse.

TOP Fluitketel

Model Review
1 Hario V60 Buono Hario V60 Buono

91.67%

“Een fijne fluitketel waar je rust en genot vindt. Hario V60 werkt uitstekend en biedt u een comfortabele thee moment. Enig minpuntje is dat je ervoor betaalt natuurlijk.”

Lees ReviewPrijs
2 Kinghoff 3761 Kinghoff 3761

88.17%

“Een blinkende fluitketel met niet zoveel beoordelingen. Jammer dat het deksel echt onhandig is, voor de rest doet hij het goed!”

Lees ReviewPrijs
3 Demeyere Resto Demeyere Resto

82.5%

“Een fluitketel zonder fluit toon? Er zijn teleurstellende gebruikers die vinden kwaliteit minder is. Maar verder heeft deze solide waterketel een grote inhoud waar je veel water in kunt koken.”

Lees ReviewPrijs
4 Habonne Timo fluitketel Habonne Timo fluitketel

84.33%

“Een schone fluitketel met een niet zo praktisch schenktuit, weinig gebruikersbeoordelingen.”

Lees ReviewPrijs
5 Bama Fluitketel Diamond RVS hout review test Bama Diamond RVS Hout 3L

91.17%

“Stevig fraai design met houten afwerking, enigste nadeel is dat de dekselopening te klein is, dit kan lastig zijn bij het vullen als je niet over een lange kraan beschikt.”

Lees ReviewPrijs
6 BK Excellent 2,5 L - Review Test BK Excellent 2,5 liter Inductie

91.67%

“De BK Excellent is een hooggewaardeerde blikvanger in elke keuken. Deze fluitketel is geschikt voor inductie en heeft een garantietermijn van 15 jaar.”

Lees ReviewPrijs
7 KLAUSBERG Amethyst KLAUSBERG Amethyst 2.8 L

91.67%

“De duurzaamheid en gebruikersbeoordelingen zijn heel positief. Vooral het feit dat deze goedkope Fluitketel ook nog eens geschikt is voor een inductiekookplaat is voor vele een doorslaggevende factor.”

Lees ReviewPrijs
8 Le Creuset fluitketel Zen Review Test Le Creuset fluitketel Zen 1,5 L

84.17%

“Deze mooie retro fluitketel is een twijfel geval. Aan de ene kant geschikt voor inductie en mooi design, aan de andere kant zeggen veel gebruikers dat het handvat gevaarlijk wordt heet na het koken, dus opgelet.”

Lees ReviewPrijs
9 Le Creuset Tradition Meest populair Le Creuset Tradition Ebbenzwart

96.67%

“Dit is een van de beste fluitketels die we tegen zijn gekomen, Duurzaam en zeer positief gebruikersbeoordelingen, enigste nadeel is dat hij zwaar en lomp is.”

Lees ReviewPrijs

 

Wat is een fluitketel?

 

Waarom een fluitketel kopen?

Tegenwoordig zijn fluitketels vervangen door elektrische waterkokers en koffiezetapparaten. Deze beschikken of meerdere functies en brengen het water sneller aan de kook. De reden waarom je een fluitketel moet kopen is vanzelfsprekend. Je kookt er water mee voor koffie of thee.

Nu denk je vast bij jezelf, waarom zou ik een fluitketel kopen als er moderne opties bestaan zoals de elektrische waterkoker. Die vraag is eenvoudig uit te leggen, de meeste mensen die een fluitketel kopen doen dit omdat ze op een traditionele manier willen waterkoker. Het heeft een speciaal Retro gevoel en die klassieke authenticiteit. Meestal zijn fluitketels afgewerkt met speciale emblemen die het klassieke gevoel extra in de verf zetten.

De meeste mensen herkennen fluitketels van als ze vroeger bij oma en opa op bezoek gingen. Misschien wil jij je oma of opa verrassen met zo’n nostalgisch gevoel van vroeger. Tot slot zoals de naam het zegt, maakt een fluitketel een fluitgeluid als het water gekookt is. En het is een echt geluid door middel van natuurkracht en metaal, dus niet een pieptoon. Een fluitketel brengt leven in je keuken en je bent altijd zeker dat het water kookt. Een fluitketel gaat tientallen jaren mee. Vergelijken met de hedendaagse waterkokers die het sneller laten afweten kan deze factor van betrouwbaarheid een doorslaggevend element zijn tot de keuze om een fluitketel te kopen.

KLAUSBERG Amethyst 2.8 L
Bama Diamond RVS Hout 3L

 

fluitketel kiezen

Hoe werkt een fluitketel?

Een fluitketel is een metalen ketel met een handvat en een kleine stoomfluit die waarschuwt als het water kookt. Het werkt echt heel eenvoudig.

Eerst giet je het water in de fluitketel via de vulopening. De meeste fluitketels beschikken over een vulopening via het deksel. Soms kan het echter zijn dat de uitschenkopening zich ook als vulopening laat gebruiken.

Nadat je het water in de fluitketel hebt gedaan, wordt het water verhit door een verwarmingsbron in de keuken. Denk hierbij aan een elektrisch vuur, gasvuur of inductie. Zodra het water het kookpunt heeft bereikt begint het te verdampen. Hierdoor ontsnapt de stoom via de fluit van de uitschenkopening, waarna het een fluitsignaal laat horen zodat iedereen in huis weet dat het tijd is voor koffie of thee. Het eerste patent voor fluitketels werd verstrekt aan de Amerikaan Jorgen Madsen in het jaar 1915.

Theepotten zijn gebaseerd op fluitketels qua werking en design.

 

 

Voor je overgaat tot een fluitketel kopen, is het verstandig dat je eerst onze reviews bekijkt waar we de waterketels uitgebreid bespreken en ook zodat je een wegwijs hebt om een geschikte keuze te maken.

 

 

Waarom zou je een waterketel kopen?

 

De voordelen van een fluitketel

Fluitketels hebben verschillende voordelen vergeleken met normale elektrische waterkokers. Hieronder een lijst met alle voordelen van een fluitketel.

✅ Duurzamer, gaat tientallen jaren mee
✅ Er is geen stopcontact nodig
✅ Geen kunststof in de fluitketel
✅ Kan volledig in water worden gereinigd
✅ Soms vaatwasmachinebestendig
✅ Nostalgisch gevoel
✅ Leuk cadeau


❌ Energieverbuik
❌ Springt niet automatisch af
❌ Buitenkant van ketel wordt aanzienlijk heter

 

fluitketel voor thuis

 

Fluitketel Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

fluitketel top 10

Het materiaal

De meeste fluitketels zijn gemaakt van RVS. Dit heeft als voordeel dat het apparaat een pak duurzamer is als normale waterkokers in kunststof. Het nadeel is dat juist door deze eigenschap de fluitketel gloeiend heet kan worden. Bijna alle fluitketels zijn afgewerkt met een handvat van kunststof of hout zodat je deze makkelijk kunt vastnemen na het koken. Let op niet alle fluitketels zijn goed in ontwerp en soms heb je letterlijk ovenwanden nodig om de waterketel na het koken veilig vast te nemen. Verder kan het materiaal van de fluit of uitschenk opening van kunststof zijn.

Het fluit geluid

Verschillende soorten fluitketels hebben niet altijd dezelfde fluittoon. De grootte van de stoomfluit en het ontwerp bepalen hoeveel geluid de fluitketel maakt. Meestal is het wel ongeveer hetzelfde, maar er zit dus wel verschil in.

De inhoud

Als je een fluitketel gaat gebruiken, moet eerst even goed nadenken welke capaciteit je wilt. Fluitketels zijn beschikbaar met een inhoud van 0,5 L tot 6 L. De meeste mensen kiezen een fluitketel tussen de 2 L en 2,5 L inhoud. Dat is ook meestal voldoende. Let wel op hoe groter de fluitketel, hoe langer het duurt voordat het water aan de kook is. Als je heel snel water wilt koken in jouw ketel dan kun je voor een fluitketel van 1 liter kiezen. Dat zijn ongeveer 4 – 5 kopjes thee of koffie. Meestal voldoende voor 1 of 2 personen.

Design

Er bestaan echt vele verschillende soorten designs, de meeste designs zijn in simpel RVS. Je kunt ze in alle kleuren vinden, of afgewerkt met emblema’s in de metalen ketel. Kies gewoon wat jij het liefst ziet, fluitketels die wij op deze pagina aanbevelen zijn het meest duurzaam.

Prijs

De prijs van een fluitketel kan variëren van 15€ tot 200 €. Verschillende factoren beïnvloeden de prijs waaronder: Inductie fluitketel, verwijderbare fluit, het design en de capaciteit. Duurder is niet altijd beter als het gaat om fluitketels. Fluitketels met kunststof afwerking zijn niet zo duurzaam als fluitketels volledig in RVS. Toch gaan ze beiden jaren mee, meestal zit de kunststof in het handvat en uitschenkopening.

Deze fluitketels zijn duurder als traditionele fluitketels. Voordeel aan de inductie fluitketel is dat deze veel sneller opwarmen als normale fluitketels. Dit komt doordat de warmte op de bodem gelijkmatig verdeeld wordt en hier heb je als voordeel bij dat je minder energie verbruikt aangezien het water veel sneller aan de kook.

Het handvat

Als jij veilig water wilt uitschenken nadat je water aan de kook is, is het van belang dat de fluitketel die je aanhebt geschaft een praktisch handvat heeft die liefst zo weinig mogelijk warmte geleid. Denk hierbij aan een houten handvat of een kunststof handvat. Let altijd goed op als jij de eerste keer een fluitketel gaat gebruiken, pak een droge handdoek voor alle veiligheid, sommige goedkope fluitketels zijn gloeiend heet aan het handvat. Meestal weet je het niet zeker, dus altijd eerste even veilig spelen als je pas een fluitketel hebt aangeschaft. Dit is voornamelijk het geval bij zeer klassieke fluitketels.

Sommige fluitketels kunnen zonder problemen in de vaatwasmachine worden afgewassen. Dit is echt een groot voordeel vergeleken met normale elektrische waterkokers.
De meeste waterketels hebben een vast handvat die je niet kan bewegen. Fluitketels met een zwenkbaar handvat zijn in sommige situaties handig, aangezien het water altijd naar onder blijft hangen.
Soms heb je ook de optie om de fluit er gewoon volledig af te nemen. Dit kan handig zijn als je van het fluitend geluid wilt afgeraken. Maar stel jezelf eerst de vraag waarom een fluitketel kopen als je het fluit geluid niet leuk vind?

Meest gestelde vragen over Fluitketels:

Ja, de meeste fluitketels zijn van RVS gemaakt en worden heel heet aan de buitenkant van het vat. Fluitketels beschikken vrijwel allemaal over een isolerend handvat, toch zijn deze niet altijd even goed en in sommige gevallen kunnen de handvaten ook gloeiend heet worden. Het beste wat je kunt doen om te checken of het handvat van jouw fluitketel heet wordt is bij het eerste gebruik een handdoek te gebruiken om je fluitketel te verplaatsen. Je kunt ook snel even voelen of het warm is of niet. De meeste fluitketel kun je makkelijk na het koken verplaatsten, maar safe spelen is het best wat je kunt doen.