Select Page

Mag ik melk koken in een waterkoker?

Waarom je geen melk mag koken

Is het veilig voor de integriteit van de waterkoker en de algehele functionaliteit om niet-waterige vloeistoffen zoals melk te koken?

Dat is een vraag waar veel mensen het antwoord niet op weten. Juist daarom zullen we het hier eens en voor altijd duidelijk maken!

De meeste mensen weten wel dat melk waarschijnlijk op het warm element kan aanbranden en dat het moeilijk schoon te maken is door de melkresten en schuim die ontstaan als je dit probeert.

Toch sommige mensen denken dat dit het apparaat niet defect zal maken en proberen het toch, heel misschien lukt het één of twee keer maar in de meeste gevallen is je waterkoker snel kapot en kun je een nieuwe waterkoker kopen. Ook is er gevaar voor brand, dus wij raden het koken van melk in een waterkoker absoluut af want dit is onverantwoord.

melk koken in waterkoker

Zeker geen melk koken met waterkoker!

Een waterkoker is zeker niet gemaakt voor melk te koken, de voornamelijkste redenen hiervoor is dat melk niet verdampt en omdat melk zal verbranden.

Melk is een combinatie van water, vetten en eiwitten. Bij het koken van melk zullen de vetten en eiwitten bovenop het water een laag vormen. Deze laag zorgt ervoor dat het water niet kan verdampen en zal het water dus gevangen raken terwijl het naar boven wilt komen omwille van de verdamping, dit is de reden dat water overkookt.

Ook zijn waterkokers uitgerust met een overkook of droogkookbeveiliging, die in werking treed wanneer er genoeg stoom boven aan de waterkoker komt. Omdat melk niet verdampt zal er dus bijna geen stoom ontwikkelen, waardoor de melk gewoon uit de waterkoker zal koken en schuimen, wat gewoonweg om problemen vragen is.

Verder wordt het warmte element veel heter dan dit het geval is als je water kookt, dit komt omdat de melk dat in contact komt met het warmte-element niet voldoende circuleert waardoor de warmte op dezelfde plek blijft zitten. Hierdoor wordt het warmte-element te heet en kan je waterkoker dus stuk gaan. Toch hebben de meeste fabrikanten een beveiliging om de waterkokers aangebracht met een speciale sensor, en als het warmte-element temperaturen boven de 190° bereikt zal de stroomtoevoer naar de waterkoker automatisch stop worden gezet, eens slimme uitvinden van Fabrikanten dus om gevaarlijke incidenten of brand te voorkomen.

Mocht je apparaat melk koken toch overleven, bespaar je de moeite en doe dit absoluut niet je waterkoker zal een walgelijke smaak doorgeven wat nooit meer ongedaan kan gemaakt worden. Dus je water zal nu altijd een tint van aangebrande melk bevatten, weggegooid geld dus want nu kun je een nieuwe kopen!

De onderdelen worden verhit waardoor de componenten in de waterkoker onherstelbaar defect kunnen raken

Je waterkoker kan smelten als deze van goedkoop plastic materiaal is gemaakt door temperaturen te bereiken +200 waarvoor deze niet gemaakt is.

 

melk koken in waterkoker
Brandgevaar Lege waterkoker aanzetten

Als je een waterkoker aanzet zonder water er in kan het verwarmingselement ook extreem overhit raken waardoor de waterkoker kan beschadigen zonder dat de hittesensor dit opmerkt.

Extra opmerkingen

  • Er bestaan speciale kokers voor melk dus het is verstandig om een melkkoker aan te schaffen als je melk wilt koken deze zijn speciaal gemaakt om zoals de naam het zegt melk te koken uiteraard!
  • Het kan mogelijk zijn om melk te koken in een waterkoker maar dit is absoluut af te raden omwille van de bovenvermelde veiligheidsredenen. Het kan zijn dat er mensen zijn die zeggen dat het gaat, maar ga er niet op in die mooie liedjes duren niet lang!
  • Niet alle waterkokers hebben een overkookbeveiliging of Nood thermostaat dus is dit ook een reden om zeker geen melk te koken in een waterkoker.

 

Pin It on Pinterest

Share This