Skip to main content

Mag ik melk koken in een waterkoker?

Is het veilig voor de integriteit van de waterkoker en de algehele functionaliteit om niet-waterige vloeistoffen zoals melk te koken? Dat is een vraag waar veel mensen het antwoord niet op weten. Juist daarom zullen we het hier eens en voor altijd duidelijk maken!

We weten wel dat melk op het warm element kan aanbranden. Het is moeilijk om het schoon te maken door de melkresten en schuim die ontstaan als je dit probeert.

Er zijn sommige mensen die denken dat dit apparaat niet defect zal maken en proberen het toch, heel waarschijnlijk lukt het één of twee keer maar in de meeste gevallen is je waterkoker snel kapot.

Ook is er gevaar voor brand, dus wij raden het koken van melk in een waterkoker absoluut af want dit is onverantwoord.
Melk koken in waterkoker

Zeker geen melk koken met waterkoker!

Een waterkoker is zeker niet gemaakt voor melk te koken, de voornamelijkste redenen hiervoor is dat melk niet verdampt en omdat melk zal verbranden.

Melk is een combinatie van water, vetten en eiwitten. Bij het koken van melk zullen de vetten en eiwitten bovenop het water een laag vormen. Deze laag zorgt ervoor dat het water niet kan verdampen en zal het water dus gevangen raken terwijl het naar boven wilt komen omwille van de verdamping, dit is de reden dat water overkookt.

Ook zijn waterkokers uitgerust met een overkook of droogkookbeveiliging, die in werking treed wanneer er genoeg stoom boven aan de waterkoker komt. Omdat melk niet verdampt zal er dus bijna geen stoom ontwikkelen, waardoor de melk gewoon uit de waterkoker zal koken en schuimen.

De meeste fabrikanten hebben een beveiliging met een speciale sensor in de waterkokers aangebracht. Als het warmte- element temperaturen boven de 190°graden bereikt zal de stroomtoevoer naar de waterkoker automatisch stop worden gezet.

Extra opmerkingen

  • Er bestaan speciale kokers voor melk dus het is verstandig om een melkkoker aan te schaffen.
  • Het kan mogelijk zijn om melk te koken in een waterkoker maar dit is absoluut af te raden omwille van de bovenvermelde veiligheidsredenen. Eigen risico!
  • De onderdelen worden verhit waardoor de componenten in de waterkoker onherstelbaar defect kunnen raken
  • Niet alle waterkokers hebben een overkook beveiliging of nood thermostaat dus is dit ook een reden om zeker geen melk te koken in een waterkoker.
  • Als je een waterkoker aanzet zonder water er in, kan het verwarmingselement ook extreem overhit raken waardoor de waterkoker kan beschadigen zonder dat de hittesensor dit opmerkt.
  • Hitte sensor, een slimme uitvinding van de fabrikanten om gevaarlijke incidenten of brand te voorkomen.

Mocht je apparaat melk koken toch overleven, bespaar je de moeite en doe dit absoluut niet in je waterkoker. Moeilijk te reinigen en het zal altijd een tint van aangebrande melk bevatten.
Mocht je apparaat melk koken toch overleven, bespaar je de moeite en doe dit absoluut niet in je waterkoker. Moeilijk te reinigen en het zal altijd een tint van aangebrande melk bevatten.

Ga naar onze waterkoker koopgids voor de beste suggesties.